HEPATITIS C

Algemeen
Hepatitis C is een gevaarlijke en zeer besmettelijke virusziekte, die eenvoudig kan leiden tot een leverontsteking (de eigenlijke hepatitis). Uiteindelijk kan dit (in theorie) uitlopen op een potentieel levensbedreigende levercirrose. Het normale leverweefsel wordt dan vervangen door littekenweefsel. Dit kan op zijn beurt leiden tot ernstige complicaties, waaronder leverkanker of coma door hersenbeschadiging en kan zelfs fataal zijn.

Wanneer genezing niet plaatsvindt blijft het Hepatitis-C-virus in het lichaam aanwezig en dat maakt deze mensen drager.

Het Hepatitis-C-virus werd in 1988 ontdekt als zijnde de belangrijkste oorzaak van non-Hepatitis- A, non-Hepatitis-B. Dit betekent dat wetenschappers voor dat jaar bekend waren met het feit dat er een virus zou moeten bestaan dat verantwoordelijk was voor het ontstaan van een bepaalde vorm van Hepatitis, maar dat het geen Hepatitis A of Hepatitis B kon zijn. Je kon namelijk al getest worden op de aanwezigheid van die twee laatste vormen. Pas in 1992 kwam er een test beschikbaar die goed genoeg was om Hepatitis C vast te stellen.

Hepatatis C bestaat in veel verschillende varianten, die genotypes genoemd worden, en die wetenschappers voor grote problemen blijven stellen om een vaccin te ontwikkelen dat tegen alle varianten bescherming biedt.

Bovendien: Hepatitis C muteert vaak ook nog eens in al geïnfecteerde patiënten waardoor, zelfs als er een effectief werkend vaccin wordt ontwikkeld, dat eventuele vaccin nutteloos kan blijken als een nieuwe virus-variant in het lichaam is ontstaan.

Hoe kun je besmet raken?
Hoe kun je besmet raken? Het virus bevindt zich in lichaamsvloeistoffen (bloed, wondvocht, speeksel, sperma, vaginaal vocht, etc.). Het virus is erg weerbarstig en kan voor langere tijd buiten het lichaam overleven. Denk hierbij aan al opgedroogd bloed op de grond.

De besmetting kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het belangrijkste is bloedcontact. Dit kan gebeuren wanneer besmet bloed in (micro-)wondjes, slijmvliezen of ogen terechtkomt. Microwondjes kunnen het resultaat zijn van scheren of insectenbeten.

Overdracht van het virus kan gebeuren door onveilige sex (inclusief voorspel), drugsgebruik (delen van naalden en spuiten), het gebruik van niet-steriele instrumenten wanneer je een tattoo of piercing laat zetten, en van moeder op kind (gedurende de geboorte).

Je loopt bovendien risico als je ooit voor 1992 een bloedtransfusie hebt gehad of bent behandeld met een stollingspreparaat tegen hemofilie (bloederziekte) voor 1987 omdat daarvoor geen test voor Hepattis C beschikbaar was. Daarom wordt het soms de 'silent killer' genoemd: je merkt pas na tientallen jaren dat je besmet ben en je lever al te ernstig is aangetast door Hepatitis C.

Wat zijn de symptomen?
Het verloop van Hepatitis C kan ernstiger zijn als die van Hepatitis A of Hepatitis B.

De eerste symptomen van Hepatitis C komen gewoonlijk na 2 tot 26 weken aan het licht. Maar veel net geïnfecteerde mensen vertonen in het geheel nog geen symptomen. Als ze wel ziekteverschijnselen vertonen dan hebben ze vaak griepachtige klachten, waaronder verlies van eetlust, misselijkheid, vermoeidheid, pijn in spieren en gewrichten, milde koorts, hoofdpijn, maag- en darmklachten, donkerkleurige urine, en soms geelzucht.

De meerderheid van mensen, die besmet zijn met Hepatitis C vertonen geen enkel symptoom.

De ziekte duurt van enkele weken tot enkele maanden.

De enige manier om te weten te komen of je besmet bent met Hepatitis C, of je besmet bent geweest en daarvan hersteld bent, of dat je chronisch besmet bent, is om je in het ziekenhuis te laten testen op Hepatitis C.

Wat moet je doen als…
Vaccinatie tegen Hepatitis C is (nog) niet mogelijk.

Er wordt door de farmaceutische industrie hard gewerkt aan een vaccin en een bruikbaar vaccin wordt binnen een jaar of tien op de markt verwacht.

Risico groepen (zoals werknemers in de gezondheidszorg en bij de politie) lopen een behoorlijk risico op besmetting met Hepatitis C.

Er bestaat geen algemeen werkende therapie. De meeste volwassenen herstellen zonder enige ingreep van medici binnen zes maanden na het moment van infecteren en een behandeling wordt gedurende deze periode niet aanbevolen. Als je echter na die periode nog geïnfecteerd blijkt te zijn, dan wordt je als chronische geïnfecteerd gezien en je behandelend arts zal je een bepaalde vorm van therapie voorschrijven.

Een zes maanden lange kuur van anti-virale middelen, zoals interferon, kan worden voorgeschreven, maar zal lang niet altijd aan blijken te slaan. Nieuw is het middel boceprevir, dat onder de merknaam Victrelis door Merck op de markt wordt gebracht. Test wijzen uit dat zo'n beetje een derde van alle patiënten na een kuur met het middel virusvrij blijken te zijn. Het middel is echter nog niet in Nederland toegelaten.

Het drinken van alcohol en het roken van sigaretten kunnen je leverproblemen verergeren en de werkzaamheid van de medicijnen negatief beïnvloeden.

No comments: