HEPATITIS D

Algemeen
Hepatitis D is een besmettelijke leverziekte, die alleen voorkomt in combinatie met een Hepatitis B-infectie.

Het virus
Hepatitis D wordt veroorzaakt door het hepatitis delta virus, een defectief RNA-virus. Het Hepatitis D-virus heeft de hulp nodig van een ander hepadna-virus, zoals het Hepatitis B-virus, om zichzelf te kunnen vermenigvuldigen.

Het Hepatitis D-virus is het enig bekende dierlijke virus waarvan bekend is dat het een cirkelvormig RNA genoom heeft.

Hoe kun je besmet raken?
Het virus wordt op dezelfde manier overgebracht als het Hepatitis B-virus.

Het virus wordt aangetroffen in lichaamsvloeistoffen (bloed, wondvocht, speeksel, sperma, vaginaal vocht, urine, etc.) van een geïnfecteerd persoon.

De infectie kan op verschillende manieren plaatsvinden. De meest belangrijke is bloedcontact. Dit kan gebeuren wanneer besmet bloed in (micro-)wondjes, slijmvliezen of ogen terechtkomt. Microwondjes kunnen het resultaat zijn van scheren of insectenbeten.

Overdracht van het virus kan gebeuren door onveilige sex (inclusief voorspel), drugsgebruik (delen van naalden en spuiten), het gebruik van niet-steriele instrumenten wanneer je een tattoo of piercing laat zetten, en van moeder op kind (gedurende de geboorte).

Wat zijn de symptomen?
Het Hepatitis D-virus verergert de symptomen van de Hepatitis-B-infectie en beïnvloedt het verloop van de ziekte negatief. Het kan leiden tot een zeer snel intredende leverdood met een fatale afloop. Het ziektebeeld wordt in Brazilië Lábrea Fever genoemd en bijna 90% van alle patiënten zal deze combi-infectie niet overleven.

Wat moet je doen als…
Vaccinatie tegen Hepatitis D is (nog) niet mogelijk en er bestaat geen specifieke behandeling.

Maar omdat het Hepatitis D-virus afhankelijk is van een Hepatitis B-infectie, kan een infectie met het Hepatitis D-virus worden voorkomen door een vaccinatie tegen Hepatitis B.

No comments: