HEPATITIS E

Algemeen
Hepatitis E kwam tot voor kort alleen in tropische gebieden voor. In Nederland werd de eerste infectie, die niet met een tropisch verblijf in verband kon worden gebracht, in 2003 ontdekt. Sindsdien werden er jaarlijks zo'n 10 gevallen ontdekt. Ondertussen is ontdekt dat Hepatitis E voornamelijk een probleem is van jongvolwassenen waarvan zo'n 25% uiteindelijk aan de ziekte zal komen te overlijden[1].

Tegenwoordig zijn echter meer dan de helft van alle varkensfokkerijen in ons land besmet met het Hepatitis E-virus. Daardoor lopen ook boeren en consumenten een behoorlijk risico op besmetting. Het advies blijft dus ook hier gelden: goede hygiƫne en bak het vlees goed.

Hepatitis E lijkt te bestaan uit een hele familie virussen: er bestaan ondertussen een viertal soorten, waarbinnen in enkele gevallen ook nog eens genotypes bestaan. Het virus kan niet alleen zoogdieren besmetten, maar er bestaan ook varianten die het gemunt hebben op vogels en vissen[2].
[Fred de Vries: Voorgestelde indeling Hepatitis E]
Het virus
Het Hepatitis E-virus lijkt genetisch erg op Hepatitis A-virus. Het is een RNA-virus.

Hoe kun je besmet raken?
Het virus wordt op dezelfde manier overgebracht als het virus dat Hepatitis A veroorzaakt, maar ook door het eten van besmet vlees.

Wat zijn de symptomen?
De symptomen zijn gelijk aan die van Hepatitis A. De infectie kan een veel ernstiger verloop hebben bij zwangere vrouwen en kan leiden tot ziekteverschijnselen en zelfs de dood van de moeder en haar ongeboren kind. Ook kan de lever zodanig beschadigd raken dat een transplantatie noodzakelijk is.

Wat moet je doen als…
Vaccinatie tegen Hepatitis E is niet mogelijk, maar een vaccin is wel in ontwikkeling . Er bestaat geen specifieke behandeling.


[1] Dalton et al: Hepatitis E Virus: Current concepts and future perspective in Current Infectious Disease Reports - 2014
[2] Krog et al: Hepatitis E Virus Variant in Farmed Mink, Denmark in Emerging Infectious Diseases - 2013

No comments: