HEPATITIS G

Algemeen
Het Hepatitis-G-virus is pas recent in 1995 geïsoleerd.

Het Hepatitis-G-virus wordt vaak aangetroffen als ‘co-infectie’ met andere virussen, zoals Hepatitis-B, Hepatitis-C en het AIDS-virus.

Het virus virus
Het Hepatitis G-virus lijkt genetisch gezien erg veel op het Hepatitis C-virus. Ze hebben ongeveer 25% van hun moleculaire structuur gemeen. Het is RNA-virus en een lid van de familie van Flavivirussen.

Vrijwel tegelijkertijd met het ontdekken van het Hepatitis-G-virus werd ook het zogenoemde GB virus C (GB-C) ontdekt. Later is ontdekt dat het om hetzelfde virus ging. GB-A en GB-B zijn virussen die Tamarinde-aapjes besmetten, terwijl GB-C mensen kan besmetten.

Hoe kun je besmet raken?
Nog onbekend, maar het is waarschijnlijk dat het virus zal worden aangetroffen in lichaamsvloeistoffen (bloed, wondvocht, speeksel, sperma, vaginaal vocht, etc.) van een geïnfecteerd persoon.

De besmetting kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het belangrijkste is bloedcontact. Dit kan gebeuren wanneer besmet bloed in (micro-)wondjes, slijmvliezen of ogen terechtkomt. Microwondjes kunnen het resultaat zijn van scheren of insectenbeten.

Overdracht van het virus kan plaatsvinden door onveilige sex (inclusief voorspel), drugsgebruik (delen van naalden en spuiten), het gebruik van niet-steriele instrumenten wanneer je een tattoo of piercing laat zetten, en van moeder op kind (gedurende de geboorte).

Wat zijn de symptomen?
Het Hepatitis-G-virus veroorzaakt vaak hardnekkige leverinfecties, die wel tot een jaar of negen kunnen duren bij 15 tot 30% van de geïnfecteerde volwassenen. Bovendien komt Hepatitis-G vaak voor in samenhang met andere infecties die de lever ook al aantasten.

Sommige onderzoeken lijken aan te tonen dat het Hepatitis-G-virus mogelijk het verloop van een Hepatitis-G-infectie en een AIDS-infectie kan vertragen.

Wat moet je doen als…
Vaccinatie tegen Hepatitis G is niet mogelijk en er bestaat geen specifieke behandeling, behalve rust.

No comments: