HEPATITIS A

Algemeen
Hepatitis A is een zeer besmettelijke leveraandoening en wordt veroorzaakt door het Hepatitis-A-virus. Mensen, die besmet zijn met het Hepatitis-A-virus, kunnen heel snel anderen infecteren.

Het virus
Het Hepatitis A-virus is een zogenaamd RNA-virus uit de Picornaviridae-familie van virussen. Tot deze familie behoren ook de enterovirussen en de rhinovirussen (beter bekend als de oorzaak van de gewone verkoudheid bij mensen). Het Hepatitis-A-virus is het enige lid van zijn species/groep en vormt daarmee zijn eigen genus, genaamd hepatovirus. Het is een virus zonder envelop en is thermostabiel.

Hoe kun je besmet raken?
Het virus wordt gewoonlijk overgebracht door besmet water (vergeet hierbij niet groenten, fruit, ijsblokjes) en ontlasting (denk hierbij ook aan toiletbrillen, spoelknop en andere voorwerpen, die bij toiletgebruik kunnen worden aangeraakt). Door contact te hebben met deze voorwerpen kan het virus op je handen terechtkomen en daarna in je mond. Via je handen kan het virus vervolgens ook nog eens op je eetgerei en eten terechtkomen en daarna weer in je mond.
Ook door het eten van met het Hepatitis-A-virus besmet voedsel of drinken kan eenvoudig besmetting plaatsvinden.

Het Hepatitis-A-virus zit in de lever en in de ontlasting van iemand die besmet is.

Iedereen kan met het Hepatitis-A-virus besmet raken. Reizigers van en naar de (sub)tropen of landen met slechte sanitaire voorzieningen in het algemeen (de riolering en de drinkwaterleidingstelsen vertonen dan vaker breuken waardoor het drinkwater besmet kan raken) hebben de grootste kans om besmet te raken.

Wat zijn de symptomen?
Het verloop van de ziekte is in het algemeen mild, al kan het zeker in sommige gevallen ernstig zijn. Niet iedereen wordt ziek na een besmetting. Bij kinderen wordt de ziekte soms zelfs niet eens opgemerkt.

Wanneer de eventuele ziekteverschijnselen ontstaan treden die meestal na een incubatietijd van 2 tot 6 weken op. Het acute stadium duurt 2 tot 12 weken, terwijl algeheel herstel weken of zelf maanden kan duren.

De signalen en symptomen zijn geelzucht (oranje-gelige kleur van de huid en ogen), vermoeidheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust, lichtkleurige diarree (stopverfkleurig), donkerkleurige urine (theekleurig), koorts, een pijnlijk gevoel in de onderbuik als gevolg van een vergrote lever.

Wat zou je moeten doen als…
Vaccinatie is mogelijk.

Met een eerste Hepatitis-A-vaccinatie ben je gedurende 6 maanden beschermd en wordt dus aanbevolen bij vacanties naar (sub)tropische bestemmingen. Indien je jezelf na 6 tot 12 maanden een tweede vaccinatie laat geven dan ben je zeker gedurende 10 jaar beschermd (en mogelijk voor de rest van je leven).

Er bestaat geen medicijn dat speciaal bestemd is voor de behandeling van Hepatitis-A. De patient geneest gewoonlijk binnen twee weken tot drie maanden. Complicaties komen zelden voor.

Mensen met een al bestaande chronische leverziekte en bejaarden lopen meer risico op een ernstiger verloop van een Hepatitis-A-besmetting.

Als je ooit besmet bent geweest met Hepatitis-A (en je bent daarvan genezen) dan ben je waarschijnlijk voor de rest van je leven geïmmuniseerd.

No comments: